Ολυμπιακοί Αγώνες


Η δημιουργία του μοντέρνου αθλητισμού χρονολογείται μετά το τέλος των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και η βιομηχανική κοινωνία συνέβαλε στην ανάπτυξή του. Στον μοντέρνο αθλητισμό, κυριαρχεί η ανταγωνιστικότητα και κύριος στόχος είναι η παραγωγή ρεκόρ, μεταλλίων και γενικότερα ο πλούτος σε αντίθεση με τον αθλητισμό στην Αρχαία Ελλάδα, όπου στόχος των αθλητών ήταν η τιμή, η δόξα και η συμμετοχή.
Ο αθλητισμός πλέον δεν είναι υποχρεωτικός αλλά προαιρετικός στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες

Οι Μεσολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι έγιναν το 1906, αμέσως μετά δηλαδή από τους αγώνες στο Παρίσι (1900) και το Σεντ Λούις  (1904) που επισκιάστηκαν από διεθνείς εκθέσεις στις οποίες είχαν περιληφθεί, είχαν διοργανωθεί από την ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας), της οποίας στη συνέχεια η απόφαση κήρυξε ότι δεν ήταν επίσημοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι αγώνες του 1906 όμως ξανά προσέλκυσαν ένα μεγάλο αριθμό από παγκόσμιες συμμετοχές. Το 1904 το 80% των συμμετοχών ήταν Αμερικάνοι αθλητές και σηματοδοτούν την αρχή της ανάπτυξης των αγώνων σε δημοσιότητα και μέγεθος.
Θερινοί αγώνες
Οι πρώτοι Θερινοί Αγώνες διοργανώθηκαν το 1896 (γνωστοί και ως Αγώνες  της 1ης Ολυμπιάδας) από τις 25 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου. Η ιδανικότερη επιλογή για να φιλοξενήσει την πρώτη διεξαγωγή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρήθηκε η Αθήνα διότι η Αρχαία Ελλάδα ήταν το μέρος που «γεννήθηκαν» οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επιλογής της διοργανώτριας χώρας στις 23 Ιουνίου 1894 δημιουργήθηκε επίσης και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
                Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο πήραν μέρος πολλοί Έλληνες και οι αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο. Πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια. Η ιδέα διοργάνωσης των επόμενων αγώνων στην Αθήνα υποστηρίχτηκε από τον βασιλιά τότε Γεώργιο Α’ καθώς και από κάποιους Αμερικανούς αθλητές. Ο Κουμπερτέν όμως ήταν αντίθετος με αυτό, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί το Παρίσι ως η επόμενη διοργανώτρια πόλη. Έτσι οι αγώνες διεξάχθηκαν στη Γαλλία το 1900.
Χειμερινοί αγώνες
Όταν εγκαθιδρύθηκε η ΔΟΕ, ένα από τα αγωνίσματα που προτάθηκαν για το πρόγραμμα αγώνων ήταν η πατινάζ ταχύτητας. Όμως το αγώνισμα αυτό δεν διεξήχθη μέχρι τους Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1908 στο Λονδίνο, στους οποίους διεξήχθησαν τέσσερα αγωνίσματα καλλιτεχνικού πατινάζ. Η ιδέα για την οργάνωση ξεχωριστών Ολυμπιακών αγώνων για χειμερινά αγωνίσματα προτάθηκε αλλά απορρίφθηκε από Σκανδιναβικές χώρες που προτιμούσαν την δική τους διοργάνωση τους Σκανδιναβικούς Αγώνες. Όμως, χειμερινά αγωνίσματα ήταν στο πρόγραμμα των αγώνων του 1916 που ακυρώθηκαν, και στους Ολυμπιακοί Αγώνες του 1920.
                Το 1924 στη Γαλλία από την πρόταση της ΔΟΕ αποφασίστηκε να οργανωθεί μια Διεθνή εβδομάδα χειμερινών αγώνων. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας (1925) αυτής της βδομάδας αποφασίστηκε από τη ΔΟΕ η δημιουργία μιας διοργάνωσης Χειμερινών Αγώνων ανεξάρτητα από τους Θερινούς.
Κάθε άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται πάνω σε πάγο ή χιόνι όπως υποχρεούνται από το καταστατικό των Ολυμπιακών, το σύνταγμα της ΔΟΕ. Οι αθλητές των χειμερινών αγώνων είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς των Θερινών. Το 1986 η ΔΟΕ διαμόρφωσε την εκτέλεση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια αλλά δύο χρόνια μετά τους Θερινούς, σε αντίθεση μέχρι το 1992 όπου διεξάγονταν την ίδια χρονιά και οι δύο.
Ολυμπιακοί αγώνες νέων
Στις 6 Ιουλίου 2007, στη συνδιάσκεψη της ΔΟΕ που έγινε στη , έπειτα από πρόταση του προέδρου Ζακ Ρογκ, αποφασίστηκε η διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων Νέων για αθλητές και αθλήτριες από 14 ως 18 ετών από το 2010. Οι Αγώνες είναι προγραμματισμένοι να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, τόσο οι Θερινοί, όσο και οι Χειμερινοί, πάνω στην βάση διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Το  Ίνσμπουργκ διοργάνωσε τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, το 2012, ενώ την διοργάνωση των 2ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, κέρδισε η κινέζικη πόλη Νανζίνγκ.
Με λαμπρό τρόπο, παρουσία του κινέζου Προέδρου Χσι Τζινπίνγκ και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, μελών της ΔΟΕ και πολλών ξένων προσωπικοτήτων, πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ στις 16 Αυγούστου 2014, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Ναντζίνγκ, στους οποίους συμμετέχει η Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας, με 22 αθλητές και αθλήτριες που θα αγωνιστούν σε 8 αθλήματα.

Γιώργος Πετσιδήμος