Η σημασία του αθλητισμού για τον σύγχρονο άνθρωπο


Η σημασία του αθλητισμού για τον σύγχρονο άνθρωπο

          Οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα δεν ασχολούνταν με αθλήματα που καθιερώθηκαν στην αρχαιότητα αφού μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας επικρατούσε σύγχυση σε κάθε τομέα της ζωής. Όσοι επέλεγαν να ασχοληθούν με τον πόλεμο και να γίνουν μισθοφόροι, εκπαιδεύονταν σε διάφορα όπλα ώστε να αποδίδουν καλύτερα στις μάχες και ασκούνταν σκληρά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση και να μην κουράζονται εύκολα. Έτσι δημιουργήθηκαν αθλήματα όπως η ιππασία, η σκοποβολή, η ξιφασκία, η τοξοβολία και οι κονταρομαχίες, που ασκούνταν μόνο από μια μικρή μερίδα πολιτών και από τους ευγενείς.                              

                Μετά από αιώνες χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο και μάλλον παραγκωνισμό του αθλητισμού οι άνθρωποι άρχισαν να επιζητούν την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων και την ίδρυση νέων αθλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Βαρόνος ντε Κουμπερτέν χωρίς τον οποίο ο αθλητισμός σήμερα δεν θα ήταν όπως τον ξέρουμε. Ο Κουμπερτέν πίστευε ότι ο αθλητισμός μπορεί βοηθάει τον άνθρωπο να διαμορφώσει καλό χαρακτήρα. Γι’ αυτόν σημασία δεν είχε η νίκη αλλά η συμμετοχή. Πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες μπορούν να βοηθήσουν τους λαούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να βοηθήσουν στην ειρήνη, στην κατανόηση και στη συνεργασία.  Ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν ήταν Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός, αλλά είναι ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αναβιωτής  και πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

                Ο αθλητισμός στις μέρες μας έχει φτάσει στο απόγειο της ανάπτυξής του και θεωρείται δεδομένο για κάθε άνθρωπο πως αν θέλει να έχει καλή σωματική και πνευματική υγεία είναι απαραίτητο να αθλείται. Πλέον υπάρχουν εκατομμύρια επαγγελματίες αθλητές που προσπαθούν να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους στα εκάστοτε αθλήματα με τα οποία ασχολούνται. Θεωρείται λοιπόν ευκολονόητο πως η κοινωνική αλλά και η οικονομική του αθλητισμού στις κοινωνίες είναι πολύ μεγάλη.
                Αρχικά ο αθλητισμός αποτελεί τρόπο απασχόλησης αλλά και διασκέδασης χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί νέοι ασχολούνται με διάφορα αθλήματα για να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους αλλά και να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους και να συμμετάσχουν σε άλλες παραστάσεις. Ο αθλητισμός  αποτελεί ακόμα τρόπο διασκέδασης και γι’ αυτούς που δεν αθλούνται αλλά επιθυμούν να ξεφύγουν για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής και να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν μέσω αυτού. Οι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις συγκεντρώνονται και υποστηρίζουν τους αθλητές και τις ομάδες που αγαπούν. Έτσι ενισχύεται ένα πνεύμα συνεργασίας  και ομαδικότητας μεταξύ ανθρώπων με κοινές προτιμήσεις και πεποιθήσεις.        

                Έχει αποδειχτεί, σύμφωνα με μελετητές ότι σε κοινωνίες των οποίων τα μέλη έχουν επιλέξει να ασχολούνται οργανωμένα με τον αθλητισμό ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί και διάφοροι τομείς όπως η οικονομία, η ψυχολογία των ατόμων και η κοινωνική τάξη έχει αναπτυχθεί.


                Η ενασχόληση επίσης με τον αθλητισμό συμβάλει στην καλύτερη πορεία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων. Επίσης ο αθλητισμός βοηθάει τα μέλη της κοινωνίας να ενταχθούν  ομαλά σ’ αυτήν, ενώ παράλληλα οδηγεί στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, στην οργάνωση του οικονομικού τομέα και στην επίτευξη των στόχων τους. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση πνευματικών και σωματικών οφελών. Ακόμα το άγχος και η πίεση αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της ψυχολογικής κατάστασης, πράγμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επίβλεψη των γονέων του κάθε παιδιού που συμμετέχει σε αγώνες αθλητισμού. Βασικό όφελος της ενασχόλησης των νέων με τον αθλητισμό είναι η σωματική άσκηση. Κάθε ομαδικό άθλημα περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης  είτε αυτό γίνεται στο πλαίσιο της διασκέδασης είτε του πρωταθλητισμού. Μέσω των προπονήσεων των παιδιών μπορούν να αποφθεχθούν ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν και φυσικές δεξιότητες όπως ο συντονισμός και η ευκινησία.  Με τη συμμετοχή τους σε ομάδες μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αποκτούν εμπειρία μεταξύ της νίκης και της ήττας. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η αυτοεκτίμηση και η προσωπική ικανοποίηση των παιδιών προάγεται από τον αθλητισμό. Πραγματοποιώντας μία καλή εμφάνιση τα παιδιά λαμβάνουν επαίνους, επιβραβεύσεις και μεγάλα βραβεία για την επίδοσή τους σε διοργανώσεις αθλητικού χαρακτήρα. Η απογοήτευση είναι ακόμα ένα αίσθημα που μπορούν να νιώσουν τα παιδιά μέσα από την ενασχόληση με τον αθλητισμό διότι η νίκη δεν είναι πάντα το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Τέλος μέσω του αθλητισμού μαθαίνουν να θέτουν και να πραγματοποιούν διάφορους στόχους. Σε κάθε ομάδα τα παιδιά  αναλαμβάνουν μία αποστολή την οποία πρέπει να εκπληρώσουν. Για να εκπληρωθεί όμως αυτήν πρέπει τα παιδιά να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους έχουν ανατεθεί. Ακόμα και να μην έρθει η νίκη θα έχουν δει τον εαυτό τους να βελτιώνεται και έτσι θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν την χρησιμότητα της προσπάθειάς τους. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει κάθε παιδί να ασχολείται με κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα και συνεχώς να προσπαθεί να βελτιώνεται με την υποστήριξη της οικογένειάς του.

                Ο αθλητισμός , ακόμα συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ψυχολογικών διαταραχών. Με τους  Παραολυμπιακούς αγώνες άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στους κανονικούς είχαν την δυνατότητα να συνεχίσουν  να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Επιπροσθέτως ο αθλητισμός  συμβάλει  στην οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας που ζουν οι αθλητές. Οι ίδιοι μέσω των υψηλών αποδόσεών τους αποκτούν καλή φήμη με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούνται από χορηγούς και από άλλες εθνικές ομοσπονδίες. Από τα κέρδη που παίρνουν οι αθλητές, ο αθλητισμός έχει γίνει περισσότερο επάγγελμα από ότι ενδιαφέρον για την σωματική και ψυχολογική κατάσταση.

                Συμπεραίνουμε από τα παραπάνω ότι ο αθλητισμός συμβάλλει κατά μεγάλο ποσοστό  στον οικονομικό τομέα αφού τα έσοδα κάθε χώρας εξαρτούνται κατά ένα μέρος τους από αυτόν. Έτσι η ανάγκη της δημιουργίας σταδίων και χώρων άθλησης αυξήθηκε αφού οι λάτρες του αθλητισμού θέλουν συνεχώς να παρακολουθούν τους αγαπημένους αθλητές τους. Η προαναφερόμενη δραστηριότητα εμπορευματοποιεί τον αθλητισμό και καταστρέφει το αθλητικό ιδεώδες.

Χρήστος Ρέντας