Ιστορία του ντόπινγκ

Ιστορία του ντόπινγκ

Το «ντοπ» ήταν ένα αλκοολούχο διεγερτικό ποτό το οποίο χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές από την φυλή των Κάφρων στην Αφρική. Άλλες πάλι αναφορές περιγράφουν τους Ζουλού να χρησιμοποιούν «ντοπ», αλκοολούχο ποτό από φλούδες σταφυλιών και αφέψημα κόλα.
Η χρήση των αλκοολούχων αυτών ποτών ήταν επίσης γνωστή κατά τη διάρκεια του αγώνα στο βάδην ή το τρέξιμο στους λαούς της Δυτικής Αφρικής. Οι Ολλανδοί χρησιμοποίησαν τον όρο «ντοπ» για να προσδιορίσουν οποιοδήποτε διεγερτικό αφέψημα διαδίδοντας την φήμη του σε παγκόσμια κλίμακα. Τελικά, ο παραπάνω όρος υιοθετήθηκε και στον αθλητισμό περιγράφοντας ένα ευρύτερο φάσμα ουσιών. Η λέξη «ντόπινγκ» εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Αγγλικό λεξικό το 1889.
Στην Αρχαία Ελλάδα προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση των αθλητών, ειδικοί περιγράφεται να προσφέρουν διατροφικά συστατικά. Αυτό θεωρούνταν απολύτως απαραίτητο εκείνη την εποχή και επιπλέον αναφέρεται πως οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν τη φυσική τους δύναμη καταναλώνοντας κρέας ή ζωμό αίματος πριν τον αγώνα.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Τρίτο Αιώνα π.Χ οι αθλητές κατανάλωναν μανιτάρια αυξάνοντας κατά κάποιο τρόπο την απόδοσή τους. Τον 1ο αιώνα μ.Χ αναφέρεται επίσης ότι οι Έλληνες δρομείς έπιναν ένα αφέψημα βοτάνων για να αυξήσουν την αντοχή τους σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και για να δυναμώσουν περισσότερο. Η γνώση για την ύπαρξη του ντόπινγκ εκείνη την εποχή την είχαν μόνο οι ιερείς και είναι σχετικά δύσκολο να έχουμε πλήθος πληροφοριών.
            Η πρόσληψη μιας ανώνυμης ουσίας που βελτιώνει την απόδοση καταγράφηκε το 1865 σε αγώνα κολύμβησης στο κανάλι του Άμστερνταμ. Το 1867 στους περίφημους αγώνες ποδηλασίας 6 ημερών, οι Βέλγοι χρησιμοποιούσαν ζάχαρη αναμειγμένη με αιθέρα, οι Γάλλοι μείγματα με βάση την καφεΐνη, ενώ πολλοί άλλοι νιτρογλυκερίνη ή αλκοολούχα αφεψήματα. Ο πρώτος θάνατος που προκλήθηκε από το ντόπινγκ υπήρξε το 1896, όπου ο Άγγλος ποδηλάτης ALinton πέθανε λόγω λήψης εφεδρίνης στον αγώνα Παρίσι-Μπορντό. Στο μαραθώνιο του StLouis, ο Tom Hicks που μόλις είχε κερδίσει τον αγώνα κατάρρευσε και οι ιατροί διαπίστωσαν ότι είχε προσλάβει στρυχνίνη και κονιάκ πριν από τον αγώνα.

            Το 1960 άρχισε η δραματική αύξηση χρήσης ουσιών ντόπινγκ. Ο κόσμος τις ημέρες εκείνες πίστευε πως μπορούσαν να δημιουργηθούν φάρμακα τα οποία μπορούσαν να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε επιτυχία. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 1960, ο Δανός ποδηλάτης KJensen πέθανε λόγω χρήσης αμφεταμίνων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, το 1976, ο Πολωνός αθλητής Z.Kaczmarek και ο Βούλγαρος αθλητής VKhristov, βρέθηκαν να χρησιμοποιούν ουσίες ντόπινγκ με αποτέλεσμα να γυρίσουν τα χρυσά μετάλλιά τους πίσω. Το 1988 βρέθηκε θετικός  για την χρήση ενός απαγορευμένου αναβολικού στεροειδές, ο Ben Johnson στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ αφαιρώντας το χρυσό του μετάλλιο στα 100 μέτρα ταχύτητας και αποκλείοντάς τον για δύο έτη. Αργότερα αποδείχθηκε ότι όλοι σχεδόν από τους φίναλιστ σε εκείνη την κούρσα είχαν πάρει απαγορευμένες ουσίες.

Χρήστος Ρέντας