Σκάνδαλα στην ποδηλασία

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Σύμφωνα με τη συγκριτική λίστα της WADA, η ποδηλασία βρίσκεται στην κορυφή των κρουσμάτων, με τα θετικά δείγματα να αγγίζουν το 3,71% από τα συνολικά αντιντόπινγκ τεστ. Σε 131.691 ντόπινγκ υπήρξαν 4.881 κρούσματα. Η ποδηλασία έχει συγκλονιστεί από πολλά σκάνδαλα ντόπινγκ τις τελευταίες δεκαετίες κι έτσι οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ στην κορυφαία και πιο προβεβλημένη διοργάνωση, τον γύρο Γαλλίας, σχεδόν κάθε χρόνο "γίνεται χαμός" και αφαιρούνται τίτλοι. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σχετικά πρόσφατη αποκαθήλωση του Λάνς Άρμστρονγκ.

Κορυφαίοι αθλητές στη ποδηλασία, θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ.


Νταβίντε Ρεμπελίν: Ο Ιταλός «μετρ» των ημερήσιων αγώνων δρόμου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αλλά βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, έχοντας κάνει χρήση της ουσίας Mircera.


Λανς Άρμστρονγκ: Ο Αμερικανός αθλητής απομυθοποιήθηκε πλήρως μετά τον πόρισμα της επιτροπής αντιντόπινγκ στις ΗΠΑ. Όπως αποκαλύπτεται, ο Άρμστρονγκ ήταν ειδικός στο ντόπινγκ, χρησιμοποιούσε αναβολικά, ενώ έκανε μεταγγίσεις αίματος χρησιμοποιώντας την μέθοδο με τις σακούλες. Από τον 41χρονο αφαιρέθηκαν όλα τα μετάλλια που κατέκτησε από τον Αύγουστο του 1998.


Φλόιντ Λαντίς. Το 1998 στον Γύρο Γαλλίας το ντόπινγκ πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι αστυνομικές αρχές έκαναν εφόδους στα ξενοδοχεία και οι απαγορευμένες ουσίες πήγαιναν κι ερχόντουσαν. Το άθλημα αυτό ουσιαστικά δεν «καθάρισε» ποτέ, ενώ το μεγαλύτερο σκάνδαλο είχε να κάνει με τον Φλόιντ Λάντις, τον πρώτο νικητή του Γύρου Γαλλίας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε σχετικό έλεγχο.


Ζήσης Πέτσας