Σκάνδαλα ντοπινγκ στον στίβο

Στο διεθνή χώρο:
O νεαρός Τζαμαϊκανός Μπεν Τζόνσον είχε τρελάνει τον κόσμο με τις εξωπραγματικές  επιδόσεις του στα 100μ,στη δεκαετία του ’80. Το 1988, στους  Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, τερμάτισε πρώτος μπροστά από τον Καρλ Λιούις. Λίγες ημέρες αργότερα ο Τζόνσον βρέθηκε να έχει κάνει χρήση στεροειδών. Έχασε έτσι το μετάλλιο που του είχε αποδοθεί από το ρεκόρ που είχε πετύχει. Μέτα το τρομερό αυτό σκάνδαλο δεν επανήλθε ποτέ στο προσκήνιο.


Η Μάριον Τζόουνς  το 2000 στο Σύδνεϋ ήταν η απόλυτη βασίλισσα. Κέρδισε τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια. Η «βασιλεία» της έληξε ,άδοξα, όταν το όνομά της συνδέθηκε με το σκάνδαλο ντόπινγκ  της εταιρίας BALCO. Η Τζόουνς είχε καταθέσει επανειλημμένα για την υπόθεση και  πάντα δήλωνε ότι δεν είχε κάνει ποτέ χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τελικά, το 2007, η Τζόουνς παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών και έχασε τα Ολυμπιακά μετάλλιά της.


Στον Ελλαδικό χώρο:


Η Κατερίνα Θάνου το 2004 στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ήταν μία από τις κύριες ελπίδες του εγχώριου πλήθους για την απόκτηση ενός μεταλλίου  στα 100 μ. των γυναικών. Εντούτοις, την ημέρα πριν από την εναρκτήρια τελετή, η Κατερίνα Θάνου και ο εκπαιδευτικός συναθλητής της Κωνσταντίνος Κεντέρης απέτυχαν να παρευρεθούν σε μια δοκιμή φαρμάκων, και αργότερα την ίδια νύχτα νοσηλεύθηκαν και οι δύο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν τραυματιστεί σε ένα ατύχημα μοτοσικλετιστών. Στο επόμενο σκάνδαλο που ακολούθησε σε σχέση με την εξέτασή τους, οι Κατερίνα Θάνου και Κωνσταντίνος Κεντέρης ανήγγειλαν την απόσυρσή τους από τους αθλητικούς αγώνες στις 18 Αυγούστου 2004, μετά από μια ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Μια επίσημη ελληνική έρευνα σχετικά με το υποτιθέμενο ατύχημά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα να αμφισβητήσει το ατύχημα.Ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος ανεστάλη επίσης και πιάστηκε αργότερα με στεροειδή μεγάλων  ποσοτήτων και άλλων αναβολικών φαρμάκων στην κατοχή του. Ανεστάλησαν  συνεπώς από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004.Μετά από μια μακροχρόνια νομική μάχη, στις 26 Ιουνίου 2006 ενώπιον του δικαστηρίου της διαιτησίας για τον αθλητισμό οι Έλληνες αθλητές έκαναν αποδεκτές παραβιάσεις του κανόνα ελέγχου για ναρκωτικές ουσίες και μια αποτυχία να παρασχεθούν ούρα και ένα δείγμα αίματος.

Η Άννα Βερούλη  ήταν η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας στίβο στο Λος Άντζελες. Το 1982 είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με το οποίο είχε εγκαινιαστεί το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό. Σ’ εκείνο τον αγώνα τρίτη είχε έρθει η Σοφία Σακοράφα που την ίδια χρονιά είχε πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ! Η Βερούλη δεν κατόρθωσε ποτέ να επιβεβαιώσει τις ελπίδες των Ελλήνων στο Λος Άντζελες, αφού πιάστηκε να έχει κάνει  χρήση νανδρολόνης και οι διοργανωτές την έστειλαν πίσω στην Αθήνα.



H Φανή Χαλκιά χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004 στα 400 μ. εμπόδια δεν πρόλαβε καν να υπερασπισθεί τον τίτλο της στο Πεκίνο αφού ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στα ούρα της σε τεστ που της έγινε με το που έφτασε στην Κίνα. Η Χαλκιά είχε κάνει την μεγάλη έκπληξη στην Αθήνα, βελτιώνοντας τους χρόνους της εντυπωσιακά σε κάθε κούρσα και φτάνοντας στη νίκη, αλλά ταυτόχρονα κάνοντας τους υπεύθυνους της WADA εχθρούς της, αφού αποφάσισαν να την καταδιώξουν στη συνέχεια σε κάθε της προσπάθεια, θεωρώντας πως στην Αθήνα τους είχε ξεγελάσει. Τελικά κατάφεραν να την πιάσουν στο Πεκίνο, όπου κατά πολλούς η Ελληνίδα αθλήτρια δεν θα έπρεπε καν να σταλεί. Ο ΣΕΓΑΣ επέμενε στην αποστολή της, παρότι δεν είχε κάνει καλούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια και παρότι ήταν γνωστό το κυνήγι που είχαν εξαπολύσει οι αρχές του αντιντόπινγκ εναντίον της και τελικά η αθλήτρια το πλήρωσε ακριβά.





Η Χρυσοπηγή Δεβεντζή τον Μάρτιο του 2011 επεβλήθη αποκλεισμός από όλες τις διοργανώσεις για δύο χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου, με την αιτιολογία ότι «απέτυχε να δώσει δείγμα» σε αιφνίδιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2009 στη Γιάλτα της Ουκρανίας, όπου έκανε προετοιμασία.





Ευτυχία Ξυγιντζή